Fluweelzachte blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. Pure aroma's van kersen en braambessen, heerlijk krachtig in de mond met een wulpse finale.
Deels in inox cuves, deels 12 maanden op eikenhouten vaten
Met bijna 250.000 ha wijnbouwgrond is de Languedoc-Roussillon na het Spaanse La Mancha het grootste wijnbouwgebied ter wereld. In de Languedoc liggen een aantal betere cru’s zoals Saint-Chinian en Pic-St.-Loup, die verkocht worden als Appellation Controlée Protégée (AOP). Daarnaast is er een algemene Indication Géographique Protégée, de IGP Vin de Pays, geldend voor de departementen Gard, Hérault, Aude en Pyrénées Orientales. Daarbinnen bestaan weer een aantal kleinere specifieke IGP-gebieden met een eigen naam.
De wijnwet voor de AOP wijnen in Languedoc en Roussillon staat alleen druivenrassen toe, die er van oudsher aangeplant waren. Veel bekende rassen uit andere wijngebieden, zoals Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn er in de laatste decennia aangeplant. Door experimenten is namelijk gebleken, dat deze rassen hier uitstekende wijnen voortbrengen. Cépagewijnen, (wijnen gemaakt van één druivenras) of wijnen waarin diverse druivenrassen zijn geblend, mogen echter niet als Appellation d’Origine Protégée worden aangeboden, maar wel als IGP Pays d’Oc. Het woord Oc is afgekort van Occitanië, een lokale naam voor het gebied van de Languedoc-Roussillon.
Wijnbouw is hier al van ver voor de jaartelling, het klimaat is uitstekend, veel zon, voldoende regen en nauwelijks nachtvorst. Jonge wijnmakers, vaak internationaal geschoold, hebben gezorgd voor een compleet nieuw imago van het gebied. Door de diverse bodems en micro klimaten zijn de kwaliteiten zeer uiteenlopend, van goed gemaakte basiswijnen tot werkelijk zeer hoge kwaliteitswijnen.
Darnet wordt gemaakt bij de Cooperatie Narbonnais, een samenwerkingsverband sinds 1936 van ruim 300 wijnboeren met een gezamenlijk areaal van 2500 ha. De druiven voor deze wijn worden machinaal geoogst in nacht en vroege ochtend om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen en de fruitaroma’s zoveel mogelijk te behouden. Na de vergisting wordt de wijn verder gedeeltelijk opgevoed roestvrij staal en vindt de malolactische gisting plaats. Een ander deel wordt op groot hout gelagerd voor 12 maanden, rijpend op de lie. Na stabilisatie vindt een lichte filtering plaats en wordt de wijn gebotteld.
Serveertips: Pastagerechten, gegrilde kip of gesauteerde groenten