Het landbouwbedrijf Montonale ligt vlakbij het dorpje Borgo di Montonale, landinwaarts van het exclusieve Desenzano del Garda, parel van het Gardameer. De wijnen zijn de expressie van een terroir genesteld tussen het Gardameer en de Colline Moreniche. Het bedrijf heeft haar roots in de laat 19de-eeuwse landbouwtraditie en kan terugkijken op bijna anderhalve eeuw landbouwambacht en is gelijktijdig promotor van toekomstige eco-vriendelijke wijnproductie. De bedrijfsmissie is om hoogwaardige wijnen te produceren met het grootste respect voor milieu, omgeving en terroir waardoor de wijnen van Lugana tot de meest gewaardeerde wijnen van Italië behoren.
Beschrijving: Druiven afkomstig van wijngaarden in het dorpje Montonale, vroeger Montunal genaamd. Perfecte oriëntatie en goede ventilatie zorgen voor perfect afgerijpt fruit. Een authentieke expressie van het lokale druivenras Turbiana dat zijn unieke eigenschappen alsook persoonlijkheid tentoonspreidt. 100% Turbiana. Zorgvuldige selectie van de beste druiven via manuele pluk.. Kleibodem met veel kalksteen en rijk aan mineralen. Zuidelijke exposure met veel zonlicht en goede ventilatie. 5 à 6 Ogen per stok. Opbrengst van 10.000 kg per hectare. 13,5% Alc. De manuele selectie van de trossen wordt gekoeld voor de persing met het oog op behoud van aroma's. Zachte persing onder anaerobe condities (afwezigheid van zuurstof) om oxidatie van de aroma's te voorkomen. Enkel het vrijgekomen sap wordt gebruikt voor de productie. Natuurlijke klaring. Vergisting gedurende +- 10 dagen in inox tanks met temperatuur controle. De wijn rijpt gedurende minstens 6 maanden verder op zijn fijne 'lies' die regelmatig opgeroerd worden en nadien nog een korte flesveroudering.
Kleur: Een intense bleek gele kleur met briljanten tinten.
Neus: florale en fruitige toetsen, gedomineerd door aroma's van witte perzik en citroenzeste met hints van balsamico, thijm en salie en een intrigerende 'wet stone mineraliteit' typisch voor Lugana wijnen met sterke persoonlijkheid.
Mond: In de smaak een perfecte balans tussen fraicheur en concentratie waarbij de mineraliteit zorgt voor elegantie en lengte. De 2016 vintage is een extreem verfijnde Lugana met veel structuur, mooie aciditeit en een diep mineralige finish.
Foodpairing: Ideaal als aperitief. Past perfect met geroosterd, gegrild en gekookt vlees, maar best bij forel, baars of witvis. Probeer eens met het lokale 'aringhe gardesana', of haring op zijn Garda's.