gisting "sur lie", inox vaten
La Rustia is een selectie van de betere percelen (steeds hellingen) waar Orsolani de ene na de andere prijs mee binnenrijft (Tre Bicchieri in Gambero Rosso, Decanter,…). In tegenstelling tot de basiswijn kan deze wijn best wat rijpen op fles.
De naam “La Rustìa” komt van de specifieke oogstselectie waarvoor men enkel Erbaluce-druiven kiest. Deze druiven vertonen, wanneer ze volledig rijp en geoogst worden, een gouden kleur net of ze “geroosterd” zijn door de zon.
Sinds 1894 produceert de familie Orsolani wijnen in de streek van Canavese. Luigi Orsolani zet de filosofie van de familie verder door wijnen te maken met respect voor het terroir en de karakteristieke eigenschappen van de druif : ‘ Erbaluce di Caluso’. Het is een heuvelachtig gebied dat gevormd werd in de ijstijd, toen de gletsjers van de Valle d’Aosta tot hier reikten, waardoor de rotsachtige grond zeer rijk is aan mineralen. In combinatie met dit terroir is het mogelijk om met dezelfde Erbaluce-druif zowel een droge witte minerale wijn, een spumante van grote klasse en een meermaals bekroonde passito-wijn te maken. De Erbaluce-wijnen van Orsolani winnen elk jaar verschillende prijzen voor hun schitterende kwaliteit.
De wijn begint nu al z'n potentieel te vertonen. Het is een wijn met de dezelfde typische aroma's als z'n kleine broer maar allemaal een beetje meer en intenser...
serveertips: Groentenbereidingen, bereidingen met venkel, visbereidingen